Νέα, Παράξενα

Γλυφοσάτη: Η καρκινογόνα ουσία που βρέθηκε σε μπίρες, κρασιά και δημητριακά.

Το φυτοφάρμακο Roundup της Monsanto, που χρησιμοποιείται ευρέως στις καλλιέργειες σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η γλυφοσάτη, που είναι βασικό συστατικό σε ζιζανιοκτόνα βρίσκεται σε μπίρες, κρασιά και δημητριακά βρώμης που κυκλοφορούν μαζικά στο εμπόριο και στην χώρα μας.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο από τον εκπαιδευτικό οργανισμό US PIRG έδειξε ότι η γλυφοσάτη εντοπίστηκε σε μεγάλο ποσοστό σε μπίρες και κρασιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Από τις 15 μπίρες και τα 5 κρασιά που εξετάστηκαν, η γλυφοσάτη εντοπίστηκε στα 19 από αυτά.

Μπίρες:

    Tsingtao Beer: 49,7 ppb
    Coors Light: 31,1 ppb
    Miller Lite: 29,8 ppb
    Budweiser: 27,0 ppb
    Corona Extra: 25,1 ppb
    Heineken: 20,9 ppb
    Guinness Draught: 20,3 ppb
    Stella Artois: 18,7 ppb
    Ace Perry Hard Cider: 14,5 ppb
    Sierra Nevada Pale Ale: 11,8 ppb
    New Belgium Fat Tire Amber Ale: 11,2 ppb
    Sam Adams New England IPA: 11,0 ppb
    Stella Artois Cider: 9.1 ppb
    Samuel Smith’s Organic Lager: 5,7 ppb

Κρασιά

    Sutter Home Merlot: 51,4 ppb
    Beringer Founders Moscato: 42,6 ppb
    Barefoot Cabernet Sauvignon: 36,3 ppb
    Inkarri Malbec, Certified Organic: 5,3 ppb
    Frey Organic Natural White: 4,8 ppb

Παράλληλα, μία άλλη έρευνα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Environmental Working Group έδειξε ότι σε ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βρέθηκε η ουσία σε δημητριακά, μπισκότα, μπάρες δημητριακών και προϊόντα βρώμης. Πολλά από αυτά είναι επίσης ευρέως διαδεδομένα, όπως τα δημητριακά Cheerios ή τα προϊόντα βρώμης Quaker.

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τον Μάρτιο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη σύσταση ομάδας κρατών μελών που θα ενεργήσουν ως συν-εισηγητές για την επόμενη αξιολόγηση της γλυφοσάτης. Εάν εγκριθεί το σχέδιο, η ομάδα αξιολόγησης για την γλυφοσάτη (Assessment Group on Glyphosate – AGG) θα αξιολογήσει τον φάκελο και θα εκπονήσει έκθεση που θα αναθεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφών (EFSA) το 2021. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία και την Σουηδία.

Η ισχύουσα έγκριση για την γλυφοσάτη λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2022, οπότε η διαδικασία ανανέωσης πρέπει να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2019, δηλ. τρία χρόνια πριν από την ημερομηνία λήξης.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.