Βικτωριανη εποχη, Μόδα

Το αξεσουαρ της Βικτωριανης εποχής που προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερες από 3.000 γυναίκες.

Κατά την διάρκεια της Βικτωριανής εποχής, ήταν πολύ στην μόδα το κρινολίνο. Το κρινολινο προέρχεται από τις λατινικές λέξεις crinis («τρίχες») και lin («λινάρι»).Εκεινα τα χρόνια δεν είχε σημασία η άνεση αλλά η σωστή εμφάνιση. Αλλωστε οι άνθρωποι της μοδας και της ομορφιάς λένε ότι πρεπει να πονέσεις για να εντυπωσιάσεις.

Το τεράστιο μεσοφόρι που όλοι μας έχουμε ταυτίσει με το ύφος των φορεμάτων της βικτωριανης εποχής στάθηκε αιτία θανάτου για περίπου 3.000 γυναικες.Το αρχικό ρούχο κατασκευαζόταν από άκαμπτο ύφασμα χοντρότριχας, που κρατούσε τα ρούχα στην θέση τους. Αργότερα, οι χοντρότριχες αντικαταστάθηκαν από σκληρό βαμβάκι και έγιναν ακόμα πιο δημοφιλείς. Το κρινολίνο κατασκευαζόταν από ελατήρια χάλυβα που τοποθετούνταν οριζόντια.Οι κάθετες ταινίες κρατούσαν τις οριζόντιες σταθερές για να πέσει το ρούχο από πάνω.

Στην αρχή, κρινολίνο φορούσαν μόνο οι γυναίκες της υψηλής τάξης και αργότερα έγινε τόσο δημοφιλές που το φορούσαν όλε οι γυναίκες. Η μόδα περιορίστηκε, όταν θεωρήθηκε ότι ορισμένες κινήσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την σεμνότητα μιας γυναίκας. Επίσης, το πλάτος του κρινολίνο δυσκόλευε τις γυναίκες να περνάνε μέσα από πόρτες και τα πολλά υφάσματα που είχε το έκαναν πολύ ζεστό. Όσο μοδάτο ήταν το κρινολίνο, άλλο τόσο επικίνδυνο ήταν.

Στην Αγγλία, σε διάστημα 2 μηνών πέθαναν 19 γυναίκες εξαιτίας των κρινολίνων που έπιασαν φωτιά. Οι γυναίκες τριγύρω δεν μπορούσαν να βοηθήσουν, επειδή φοβόντουσαν ότι θα έπαιρναν εκεινες φωτιά.

Επισης δυσκολεύονταν να μπουν στα τρένα ή στα οχήματα της εποχής, μιας και φοβόντουσαν μην πιαστεί η άκρη του κρινολίνου στους τροχούς των βαγονιών και των οχημάτων.

Σήμερα το συναντάμε στα ατελιέ νυφικών κυρίως αλλά κατασκευασμένο από μη εύφλεκτα υλικά,φυσικά.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.