Μωρο, θηλασμος, Νέα

Το πρώτο και σπουδαιότερο γεύμα του μωρού σας, λέγεται πρωτόγαλα ή πύαρ.

Το πρωτόγαλα (γνωστό και ως πύαρ, κολάστρα γκουλιάστρα) είναι το υγρό που παράγεται στους μυστικούς αδένες των θηλυκών θηλαστικών ζώων πριν από την έκκριση του γάλακτος . Έχει κιτρινωπό χρώμα και η παραγωγή του αρχίζει λίγο πριν από τον τοκετό. Μολονότι παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις ως προς τη χημική σύσταση του πρωτογάλακτος μεταξύ των ειδών, το πρωτόγαλα είναι σε γενικές γραμμές πλουσιότερο σε θρεπτική αξία και βιοενεργά συστατικά από το κανονικό γάλα. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε αντιμικροβιακούς παράγοντες (αντισώματα, λυσοζύμη κ.ά.), πεπτικά ένζυμα , ορμόνες (κορτιζόλη, ινσουλίνη κ.ά.) και αυξητικούς παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τρεις έως πέντε ημέρες μετά από τον τοκετό, παράγεται στον μαστικό αδένα μια κιτρινωπή, κρεμώδης ουσία γνωστή ως πρωτόγαλα (πύαρ). Επειδή είναι λιγοστό, πολλές μητέρες νομίζουν πως δεν έχουν αρκετό γάλα και καταφεύγουν στο συμπλήρωμα, όμως το πρωτόγαλα είναι ακριβώς ότι χρειάζεται το νεογνό.

Ο οργανισμός από την πρώτη στιγμή της γέννησης του μωρού βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τις ανάγκες του νεογνού, γι’ αυτό και τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό παράγει το πρωτόγαλα ή πύαρ.Το πρωτόγαλα αποτελεί την ιδανική πρώτη τροφή για το μωρό μιας και είναι πλούσιο σε αντισώματα, τα οποία ενισχύουν την ανώριμη ακόμη άμυνα του βρεφικού οργανισμού και το προστατεύουν από λοιμώξεις. Με το πρωτόγαλα, εκτός από τα αντισώματα, περνούν από τη μητέρα στο βρέφος πρωτεΐνες, βιταμίνες, άλατα και λευκώματα, παρέχοντάς του ακριβώς τα συστατικά που χρειάζεται για τις πρώτες μέρες της ζωής του.

Το πρωτόγαλα διαφέρει από το ώριμο μητρικό γάλα τόσο ως προς τη σύσταση όσο και ως προς τη μορφή. Ενώ, δηλαδή, το μητρικό γάλα είναι λεπτόρρευστο και λευκό, το πύαρ είναι παχύρρευστο και έχει χρώμα κιτρινωπό. Επίσης, το πρωτόγαλα περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά και δεν έχει την ίδια ποσότητα υγρού σε σχέση με το ώριμο μητρικό γάλα, αλλά καλύπτει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες του μωρού σε αντισώματα. Η ανταπόκριση αυτή, του οργανισμού, στις ανάγκες του μωρού, θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού, μιας και το γάλα που παράγεται θα αλλάζει κάθε φορά σύσταση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού. Αν αυτό δεν είναι μαγεία, τότε τι είναι;

Προσωπική εμπειρία:

Όπως μετά τον πρώτο, έτσι και τώρα (12 μέρες μετά τον δεύτερο τοκετό), ο θηλασμός ύστερα από τους πόνους της γέννας, φαίνεται παράδεισος. Η πρώτη επαφή (δέρμα-δέρμα) με το βρέφος, για μας είναι σαν ευλογία και για εκείνο είναι φυσικό αντανακλαστικό επιβίωσης! Δεν θα ξεχάσω ποτέ, τη στιγμή που έβαλαν την Αθηνούλα στο στήθος μου και άρχισε με τα μικρά της χειλάκια να πιάνει τη θηλή. Ήταν όλα τόσο πρωτόγνωρα. Δεν φανταζόμουν πως υπάρχει αυτό το συναίσθημα. Ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι να παίρνει τροφή από το στήθος σου, που μέχρι τότε δεν είχες ξανά δει να παράγει γάλα. Αχ, και αυτή η αίσθηση. Νιώθεις οτι καίγονται οι θηλές σου όταν ακούς το κλάμα του και κατεβάζεις γάλα και μια γλυκιά ανακούφιση όταν το πίνει.

Νιώθω ευλογημένη που ξανά ζω (μετά από τρία χρόνια) τη μαγική εμπειρία του αποκλειστικού θηλασμού. Γάλα για δυο ή τρία παιδιά, έχει την τύχη να το δέχεται ένα. Όλοι λένε »Κάνεις το καλύτερο δώρο στο παιδί σου’‘ αλλά κανείς δε λέει πόσα πολλά δέχεσαι εσύ από εκείνο! Θήλασε για σένα και για το μικρό σου. Αν θες, μπορείς και το αντέχεις, όχι επειδή κάποιος το λέει. Άκου το ένστικτό σου και άσε τη μαγεία του θηλασμού να σε συνεπάρει. Είναι μόνο λίγοι μήνες από τη ζωή σου. Τα οφέλη που φέρει το γάλα σου είναι για μια ζωή! Δεν είναι τυχαίο που το βρέφος φέρνει, την τροφή που χρειάζεται, με τον ερχομό του. Το «δώρο» το προσφέρει εκείνο σε σένα τελικά! Ζεστό, πλούσιο και φυσικά δωρεάν. Το έχεις σκεφτεί ποτέ;

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.